Δημοσιεύουμε το ψήφισμα της Ημερίδας Επιπτώσεις των Νεονικοτεινοειδών σκευασμάτων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Μελισσοκομία, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ψήφισμα
Είμαστε ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική και όπου αλλού ανάλογες δραστηριότητες επιφέρουν μη-αναστρέψιμες, καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό, οικιστικό, παραγωγικό, κοινωνικό μας περιβάλλον.
Καταγγέλλουμε την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος και την ακύρωση κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας που απορρέει από αυτήν.
Απαιτούμε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά μας για να μπορούμε να αναπνέουμε, να δουλεύουμε, να τρώμε και να ζούμε χωρίς φόβο.
Απαιτούμε σεβασμό στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών για την επιλογή εναλλακτικών δρόμων βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις δυνατότητες, την παράδοση και τον πολιτισμό κάθε περιοχής.
Αρνούμαστε να δεχθούμε την καταστροφή σαν εναλλακτικό δρόμο «ανάπτυξης»
Θα αντισταθούμε στην υποθήκευση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.
Επιτροπή αγώνος για τη διάσωση της Μελισσοκομίας από τη μεταλλευτική δραστηριότητα
Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, εκτός της αποψίλωσης των 3238 στρεμ. δάσους, των τοξικών αποβλήτων και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, θα παράγει 3.116 τόνους σκόνης ανά ώρα, επιβαρημένης με θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων. Η σκόνη αυτή θα μετακινείται με τον άνεμο σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 150 χιλιόμετρα και θα καλύψει Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη ακόμα και Εύβοια. Η τοξική αυτή σκόνη η οποία θα σκεπάζει πεύκα, καστανιές, βαλανιδιές, ρείκια και άλλα φυτά, θα ρυπάνει επίσης το επιφανειακό νερό και τον αέρα. Η αποστράγγιση του νερού από τις 9 γεωτρήσεις θα επιφέρει επιφανειακή ξήρανση αυτοφυών φυτών, απώλεια μελισσοκομικών νομών όπως είναι τα ρείκια, οι κουμαριές, τα παλιούρια και οι καστανιές. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας , η τοξική σκόνη και η ξήρανση του εδάφους θα προκαλέσουν δηλητηριάσεις μελισσών, θανάτωση του Marchalina hellenica (εργάτη) και οριστική απώλεια των μελιτοεκκρίσεων της Χαλκιδικής και Θάσου περιοχών που αποτελούν τις κύριες πηγές παραγωγής πευκόμελου. Αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά η άμεση μελλοντική πραγματικότητα για τη ελληνική μελισσοκομία.
Ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στην σχεδιαζόμενη οικολογική καταστροφή, η οποία θα επηρεάσει σοβαρότατα τις μέλισσες και τα προϊόντα τους. Για το λόγο αυτό στην ημερίδα που έγινε στις 10 Νοεμβρίου με θέμα: «Επιπτώσεις των Νεονικοτινοειδών σκευασμάτων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Μελισσοκομία» αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνος για τη Διάσωση της Μελισσοκομίας από την Μεταλλευτική Δραστηριότητα. Η επιτροπή αποτελείται από μελισσοκόμους και επιστήμονες, οι οποίοι ανέλαβαν να συντονίσουν την προσπάθεια του κλάδου να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια να σωθεί το περιβάλλον από τη σχεδιαζόμενη καταστροφή. Τα ονόματα της επιτροπής και τα στοιχεία επικοινωνίας αναφέρονται με αλφαβητική σειρά παρακάτω και είναι στη διάθεση όλων για προτάσεις και ενημέρωση.
Γεροχύμου Στεριανή, Νικήτη Χαλ/κής, τηλ. 2375020113, meli-cha@otenet.gr
Γκουσιάρης Αλέξανδρος, Καρδίτσα, τηλ. 2444032379, gousiaris@th.forthnet.gr
Γιαγκουράκης Χαρίλαος, Καβάλα, τηλ. 2510 220757, giagkos91@gmail.com
Γούναρη Σοφία, Αθήνα, τηλ. 6939390243, sgounari@nagref.gr
Θρασυβούλου Ανδρέας, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310991754, thrasia@agro.auth.gr
Καραπαναγιωτίδης Παναγιώτης, Ξάνθη, τηλ. 6946759499, melomagazo@hotmail.com
Λάππα Θεοδώρα, Λαμία, τηλ. 6978192632, 02ladgbee@gmail.com
Mαθιόπουλος Μάνθος, Αθήνα, τηλ. 6973021702, mmatthiopoulos@gmail.com
Μπαγιάτης Παύλος, Κύμινα Θες/νίκης, τηλ. 6977051670, meliaxiou@otenet.gr
Μπέλλος Συμεών, Καβάλα, τηλ. 6944865866, bellos@freemail.gr
Μπόγρης Αναστάσιος, Ουρανούπολη, τηλ. 2377071398, far-gan@otenet.gr
Παππάς Απόστολος, Ιωάννινα, τηλ. 2651074446, info@melissokomikipapas.gr
Σιγκούδης Άνθιμος, Ν. Πέλλας, τηλ. 6937475357, aesingou@otenet.gr
Τουμπάνος Αντώνης, Θεσσαλονίκη, τηλ. 6948585040, toumbanos-al@yahoo.gr
Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στο ιστολόγιο www.beegoldorbegold.wordpress.com που δημιουργήθηκε ειδικά για να ενημερώνει τον μελισσοκομικό κόσμο και το κοινό για τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας εξόρυξης χρυσού, στη μελισσοκομία.
Σχολιάστε το άρθρο