Κόκκινη Κάρτα

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε:

Πρόστιμο €4.000 στο γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. “ΣΤΑΝΗ” που βρίσκεται στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη 10, στην Αθήνα, διότι στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε στην επιχείρηση που αφορά:
α) σε μέλι χύμα,
β) σε συσκευασμένο μέλι με στοιχεία επισήμανσης: “Ντόπιο Θυμαρίσιο Μέλι, “Μαυρί ΚΩΣ”, Παραγωγός: Δρόσου – Ανθούλη Διονυσία, Κέφαλος, Κως …”
γ) σε συσκευασμένο μέλι με στοιχεία επισήμανσης: “ΜΕΛΙ ΑΓΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Κωνοφόρων, θερμανθέν εξήχθη δια φυγοκεντρήσεως, ΡΑΓΕΩΡΓΟΣ κ ΣΙΑ Ο.Ε., Κοτοπούλη 10, Αθήνα διαπιστώθηκε:

  • α) δείγμα “μελιού” μη κανονικό – νοθευμένο γιατί παραπλανά τον καταναλωτή αφού πρόκειται για μείγμα μελιού με σιρόπι (σε ποσοστό τουλάχιστον 70%) με κύριο συστατικό την σακχαρόζη,
  • β) δείγμα μελιού μη κανονικό νοθευμένο γιατί πρόκειται για μέλι που έχει αναμιχθεί με 17,4% ισογλυκόζη, είναι μέλι ζαχαροπλαστικής και οι αυτοτελείς συσκευασίες (γυάλινα βάζα) εκ των οποίων ελήφθη το δείγμα δεν ανέγραφαν την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή τον αριθμό παρτίδας,
  • γ) δείγμα μελιού μη κανονικό γιατί η αναγραφόμενη ένδειξη “ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ” παραπλανά τον καταναλωτή παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο μέλι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν όλα τα μέλια της ίδιας κατηγορίας και στη συσκευασία δεν αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή ο αριθμός παρτίδας.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.