Επιστήμονες ξεκλείδωσαν το μυστικό της άνοιξης

Επιστήμονες εντόπισαν τον γενετικό διακόπτη που ενεργοποιεί τη διαδικασία της ανθοφορίας των λουλουδιών στα φυτά μόλις αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ξεκλείδωσαν δηλαδή γενετικά το μυστικό της άνοιξης.

Οι ερευνητές του βρετανικού Κέντρου Innes και των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Philip Wigge ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο, το PIF4, ενεργοποιεί την ανθοφορία των φυτών, μόλις επιτευχθεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η ομάδα των επιστημόνων πρόσθεσε ότι τα ευρήματα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών λόγω των αλλαγών του κλίματος.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», τονίζουν ότι ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όταν αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός μετά το χειμώνα, τα φυτά βγάζουν άνθη δεν είχε μέχρι τώρα απαντηθεί το πώς ελέγχουν την ανθοφορία τους με τόση ακρίβεια. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το φυτό Arabidopsis thaliana –ενδημικό στην Ευρώπη, τη βόρειο Αφρική και την Ασία και το πρώτο είδος φυτού που το γονιδίωμα του χαρτογραφήθηκε.

Σύμφωνα με το BBC, ο Δρ Wigge τόνισε ότι υπάρχουν δυο μηχανισμοί που επιτρέπουν στα φυτά να ανταποκριθούν στον ερχομό της άνοιξης: η μέτρηση της διάρκειας τη ημέρας και οι αλλαγές στη θερμοκρασία. Ο «διακόπτης» των φυτών που ανακάλυψαν οι επιστήμονες σχετίζεται με το δεύτερο και σχετίζεται με το πώς τα φυτά γνωρίζουν ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει. Το γονίδιο είναι ενεργό μόνο όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Εάν μειώσουμε τη θερμοκρασία γύρω από το φυτό, το γονίδιο δεν ενεργοποιείται.

Τα φυτά πάντως δεν λειτουργεί ταυτόχρονα και το ίδιο. Κάποια φυτά ανθίζουν πάντα την ίδια εποχή του χρόνου, ενώ άλλα «ακολουθούν» το θερμόμετρο και ανθίζουν με τις πρώτες ζέστες. «Τα τελευταία» όπως τονίζει ο Δρ Wigge «είναι τα φυτά που διαθέτουν έναν ενεργό μονοπάτι PIF4».

Τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, πολλά φυτά που λειτουργούν με βάση τη μέτρηση της διάρκειας της ημέρας έχουν εξαφανιστεί, τονίζουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, τα φυτά που χρησιμοποιούν τη μέτρηση της θερμοκρασίας για να ανθίσουν έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι τα πιο κοινά πλέον.

Αυτό σημαίνει ότι τα είδη που ρυθμίζουν την ανθοφορία τους με τη ζέστη θα είναι πιο ανθεκτικά και απέναντι στην κλιματική αλλαγή, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που οι καλλιέργειες του πλανήτη απειλούνται σοβαρά από μια ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.