Ημερίδα για το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και την Οικοτεχνία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10 π.μ. Ημερίδα, με τίτλο «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και Οικοτεχνία: Δύο νέα εργαλεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και την εισαγωγή δύο νέων καινοτόμων θεσμών που βοηθούν στην παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά και στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα: το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και την Οικοτεχνία.

Το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα αποτελεί μια νέα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία συνδυάζει διάφορες δράσεις και υπηρεσίες που  αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα αγροτικά προϊόντα, τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κ.ά. Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα διαθέτει τουλάχιστον: καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.

Η φιλοσοφία του θεσμού της οικοτεχνίας είναι η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος του παραγωγού και η επιστροφή, διάδοση και στήριξη των παραδοσιακών συνταγών και προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, με την οικοτεχνία ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και η οικογένειά του θα μπορούν να μεταποιούν μικρής κλίμακας γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα αποκλειστικά ιδίας παραγωγής στο χώρο της αγροτικής τους κατοικίας ή της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιείται θα είναι ιδίας παραγωγής και τα μεταποιημένα προϊόντα που θα παράγονται, όπως για παράδειγμα γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, τουρσιά, σάλτσες, κτλ., θα προορίζονται για άμεση διάθεση από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή στην τοπική αγορά.

Σχολιάστε το άρθρο