Η Επιστήμη συναντά την πράξη

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Παν. Αθηνών, το Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», διοργανώνουν το Γ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Μελισσοκομικό Συνέδριο με γενικό θέμα: Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γεν. Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΑΑ&Τ, τη Γεν. Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΥΑΑ&Τ, το Σύνδεσμο Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, αρκετούς μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους. Τόπος διεξαγωγής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ημερομηνία 15 και 16 Νοεμβρίου 2014.

Στο Συνέδριο οι Έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα δώσουν έμφαση στη λειτουργικότητα και άμεση χρήση αυτών στη μελισσοκομική πρακτική.

Οι μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους επιστήμονες την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να αναζητήσουν λύσεις.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με τη βιολογική αξία και δράση των προϊόντων του μελισσιού, με κύριο στόχο την γνωριμία, έγκυρη ενημέρωση και προβολή τους στο καταναλωτικό κοινό.

 


 Γ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Αθήνα   15-16 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

09.30-10.30 Χαιρετισμοί: Εκπρόσωπος του Γεωπονικού Παν. Αθηνών – Εκπρόσωποι του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Εκπρόσωπος του Υπ. Γεωργίας & Φυσικών Πόρων Κύπρου – Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης – Εκπρόσωπος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος – Εκπρόσωπος του Μελισσοκομικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ: 15 Νοεμβρίου 2014

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Μελισσοκομική Πρακτική

ώρα εισήγηση εισηγητής
Προεδρείο:    Χαριζάνης Π., Σιγκούδης Α., Γκόρας Γ..
10.30-10.45 Ο ρόλος της θερμοκρασίας της γονοφωλιάς στην ανάπτυξη του μελισσιού Μ. Τσίπη, Π. Χαριζάνης Εργ. Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.
10.50-11.05 Μελισσοτροφές εμπορίου Γ. Γκόρας, Χρ. Τανανάκη, Α. Θρασυβούλου Εργ.Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
11.10-11.25 Τεχνητή σπερματέγχυση και φυσική γονιμοποίηση των βασιλισσών: Υπάρχει διαφορά; Ε. Κούκου, Π. Χαριζάνης Εργ. Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.
ώρα εισήγηση εισηγητής
Εισηγήσεις –Παρατηρήσεις Μελισσοκόμων – Επαγγελματιών
11.30-11.40 Μέθοδοι παραγωγής βασιλικού πολτού και βασιλισσών Ιερέας Ευάγγελος Καρακάσης, Μελισσοκόμος
11.45-11.55 Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη κυψέλη Μ. Δερμάτης, Μελισσοκόμος
12.00-12.10 Σύγχρονα μέσα που βοηθούν τον Έλληνα επαγγελματία μελισσοκόμο Ε. Παντελάκης, Εταιρεία ΑΝΕΚ
12.15-12.25 Κερνώ τα μελίσσια μου ξύδι. Μ. Δασκαλάκης, Μελισσοκόμος
12.30-12.40 Καινοτόμα προϊόντα για την καλύτερη ανάπτυξη των μελισσιών – Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών Ι. Κατσαμπής, Κτηνίατρος
12.45-13.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.00-13.30 Διάλειμμα

2Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ασθένειες του μελισσιού

Προεδρείο:  Λιάκος Β., Τοφαρής Χ.
13.30-13.45 Πιλοτικό Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτήρησης των απωλειών σε μελίσσια – Δεδομένα και συμπεράσματα από την εφαρμογή στην Ελλάδα Δ. Βουρβίδης, Σ. Περδικάρης Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, Δ/νση Υγείας των Ζώων, Υπ. Α.Α.& Τ.
13.50-14.05 Αντιμετώπιση της βαρροϊκής ακαρίασης με φυσικά μέσα και γενόσημα φάρμακα Α.  Νικηφόρου, Γ. Γκόρας Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
14.10-14.25 Σύγκριση προσβολής από νοσεμίαση σε εργάτριες και αποθηκευμένη γύρη ενός μελισσιού Π. Αλεξόπουλος, Κ. Καλτσάς, Π. Χαριζάνης Εργ.Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.
14.30-14.45 Μικροσκοπική εξέταση και μοριακή ανάλυση της αποθηκευμένης γύρης (μελισσόψωμο) για ασκοσφαίρωση από διάφορα μέρη της Ελλάδος Σ. Βλογιαννίτης1, Π. Χαριζάνης1 Σ. Τζάμος21, Εργ.Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.2, Εργ. Φυτοπαθολογίας, Γ.Π.Α.
14.50-15.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
15.00-15.30 Διάλειμμα

3Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Εχθροί του μελισσιού

Προεδρείο:  Βουρβίδης Δ., Ουρεϊλίδης Κ., Μαυροφρύδης Γ.
15.30-15.45 Μικρό Σκαθάρι Κυψέλης (Aethina tumida) (μορφολογική ταυτοποίηση και αντιμετώπιση) Κ. Ουρεϊλίδης Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας
15.50-16.05 Είδη σφηκών στην Ελλάδα και τρόποι αντιμετώπισης Ε. Παπάς, Π. Χαριζάνης, Δ. ΛαζαράκηςΕργ. Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.
16.10-16.25 Διαχρονικές πρακτικές για την προστασία των μελισσιών από την Vespa Orientalis Γ. Μαυροφρύδης, Αρχαιολόγος, Μελισσοκόμος
16.30-16.45 Οικονομικές επιπτώσεις των μελισσοφάγων στην Κυπριακή Μελισσοκομία  Χ. Τοφαρής, Α. Θρασυβούλου, Γ. Γκόρας Υπ. Γεωργίας & Φυσικών Πόρων Κύπρου Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
16.50-17.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
17.00-17.15 Διάλειμμα
17.15 Γενική Συνέλευση Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ: 16 Νοεμβρίου 2014

4Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Μέλισσα και Περιβάλλον

Προεδρείο:  Πετανίδου Θ., Παναγιωτόπουλος Κ., Π. Χατζοπούλου,
09.30-09.45 Νομοθεσία στη Μελισσοκομία Ε. Κολοκοτρώνη Τμ. Μελισσοκομίας, Γεν. Δ/νση Ζωϊκής Παραγωγής, Υπ.Α.Α.& Τ.
09.50-10.05 Οι επικονιαστές του Αιγαίου Θ. Πετανίδου Εργ. Βιογεωργαφίας & Οικολογίας, Παν. Αιγαίου
10.10-10.25 Δασικά Οικοσυστήματα και Μελισσοκομία Γ. Καρέτσος Ινσ. Μεσσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
10.30-10.45 Η Εκπαίδευση – Κατάρτιση στην Μελισσοκομία Κ. ΜαλήΓεν. Δ/νση Κατάρτισης, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
10.50-11.05 Επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Χαλκιδικής στον πρωτογενή τομέα Κ. Παναγιωτόπουλος Καθ. Εδαφολογίας, ΑΠΘ
11.10-11.20 Ερωτήσεις – Συζήτηση
11.20-11.40 Παρουσιάσεις αναρτημένων εργασιών (Posters)
11.40-12.10 Διάλειμμα

5η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Μελισσοκομική Χλωρίδα – Μελιτογόνα Έντομα

Προεδρείο:  Γούναρη Σ., Χατζοπούλου Π.
12.10-12.25 Χλωρίδα, το θεμέλιο της υγείας των μελισσών Β. Λιάκος Καθ. Μελισσοπαθολογίας, Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ
12.25-12.40 Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά και Μελισσοκομία Π. Χατζοπούλου, Τμήμα Αρωματικών Φυτών, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Β. Ελλάδος, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
12.45-13.00 Κατάταξη γυρεοδοτικών φυτών με βάση την πρωτεϊνική τους  προσφορά Β. Λιόλιος, Χρ. Τανανάκη, Μ. Δήμου, Δ. Κανέλης Εργ. Μελισσοκομίας, Α.Π.Θ.
13.05-13.20 Πρόγραμμα «Στοιχειοθέτηση μοντέλου πρόγνωσης μελιτοεκκρίσσεων στο πεύκο και στο έλατο», νέα στοιχεία, προγραμματισμός Σ. Γούναρη, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ»ΔΗΜΗΤΡΑ»
13.25-13.40 Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.40-14.10 Διάλειμμα

6η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προϊόντα κυψέλης: ποιότητα, ασφάλεια, ταυτοποίηση

Προεδρείο:  Κομήτης Γ., Κ. Μ. Κασιώτης
14.15-14.30 Τυποποίηση, Ασφάλεια Προώθηση Προϊόντων Μελισσοκομίας Γ. Κομήτης Δ/νση Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου
14.35-14.50 Παράγοντες κινδύνου στο μέλι και προληπτικά μετρά έλεγχου Σ. Καραμπουρνιώτη, Σ. Σκαρέας, Ν. Γρηγοριάδου, Χ. Σπυριδάκη Μελισσοκομική Εταιρεία Αττική
14.55-15.10 Ανίχνευση υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε μέλισσες και προϊόντα κυψέλης – υγεία μελισσών. Κ. Μ. Κασιώτης, Π. Αναστασιάδου, Κ.Μαχαίρα Εργ. Τοξικολογικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
15.15-15.30 «Διαστάση» ως κριτήριο ποιοτικού ελέγχου, προβλήματα Χρ. Τανανάκη, Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
15.35-15.50 Πρόβλεψη  χημικής σύνθεσης γύρης χωρίς χημική ανάλυση Β. Λιόλιος,  Χρ. Τανανάκη,  Μ. Δήμου, Δ. Κανέλης, Α. Θρασυβούλου Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
15.50-16.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
16.00-16.30 Διάλειμμα
Προεδρείο:  Θρασυβούλου Α., Τανανάκη Χ.
16.30-16.55 Οι πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική δράση τα πρόπολης από διάφορες περιοχές τα Ελλάδος Χ. Τράκα1, Ε. Αλυσσανδράκης1,2, Ε. Αναστασάκη3, Δ. ΛαζαράκηςΠ. Χαριζάνης11, Εργ. Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Γ.Π.Α.2, Τμ.Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Κρήτης3, Εργ. Γενικής Χημείας, Γ.Π.Α.
17.00-17.15 Ταυτοποίηση του ελληνικού βασιλικού πολτού από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας Π. Μπαγιάτης, Ε. Λαζαρίδου Σύνδεσμος Βασιλοτρόφων, Παραγωγών Βασιλικού Πολτού και άλλων Προϊόντων Κυψέλης
17.20-17.35 Πρόταση για τα ποιοτικά κριτήρια του βασιλικού πολτού Α. Θρασυβούλου, Δ. Κανέλης, Χρ. Τανανάκη,  Β. Λιόλιος, Μ. ΔήμουΕργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
17.40-17.55 Μικροσκοπική εξέταση μελιού: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Π Γώτσιου1, Γ. Μοσχίδης2, Μ. Δήμου31. ΜΑΙΧ Χανιά Κρήτης2. Περιφερειακό Κέντρο Ρόδου

  1. Εργ. Μελισσοκομίας, ΑΠΘ
18.00-18.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Συμπεράσματα Συνεδρίου

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

στις  15 και 16 Νοεμβρίου 2014

Είσοδος Ελεύθερη για όλους

Σχολιάστε το άρθρο