Κόκκινη Κάρτα

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. και σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Συγκεκριμένα:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Δ/νση Θεσσαλίας διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος «Παστέλι Λαμίας με μέλι», σε συσκευασίες των 80 γρ., με ημερ. ελάχιστης διατηρησιμότητας 31/12/2012, στο οποίο ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (πρωτεΐνη αραχίδων), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία «Μιχαλόπουλος Β. Δημήτριος», Εργαστήριο Ζαχαρωδών Προϊόντων (Τυμφρηστού, Πάροδος Αμμοχώστου 5, Λαμία). Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση/ απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Η Περιφερειακή Δ/νση Κρήτης διαπίστωσε την ύπαρξη εντόμων και προνυμφών εντόμων στο παστέλι –φουντούκι με την εμπορική ονομασία «Jannis -HAZELNUT BAR –παστέλι φουντούκι» σε συσκευασίες των 60 γρ. και με ημερομηνία ανάλωσης 02-09-11 (4). Το προϊόν, το οποίο σχετίζεται με το περιστατικό, είχε διακινηθεί μέσω της τοπικής αλυσίδας s/m «ΣΥΝ. ΜΕΛΩΝ ΙΝΚΑ ΠΕ». Ο ΕΦΕΤ ζήτησε προληπτικά την άμεση ανάκληση/ απόσυρση του συνόλου της παρτίδας.
Πρόστιμο € 6.000 επιβλήθηκε στην ανώνυμη εμπορική εταιρεία με την επωνυμία ΑΤΛΑΝΤΙΚ Α.Ε. που εδρεύει στη Λεωφ. Βουλιαγμένης 516 στο Άνω Καλαμάκι, διότι διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε δείγμα μελιού μη κανονικό –νοθευμένο με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή του στην αγορά. Η παράβαση αφορά σε μη κανονικά – νοθευμένα τρόφιμα.
Πρόστιμο € 40.000 επιβλήθηκε στον ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ο οποίος διατηρεί ατομική επιχείρηση επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας μελιού και λοιπών τροφίμων με τον διακριτικό τίτλο «REGINA» που εδρεύει στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε δείγμα μελιού μη κανονικό -νοθευμένο με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή του στην αγορά. Η παραπάνω παράβαση αφορά σε μη κανονικά – νοθευμένα τρόφιμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.