Με ειδική έγκριση το μέλι με μεταλλαγμένη γύρη!

Το μέλι που περιέχει γύρη αραβοσίτου της σειράς MON 810 αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς – μεταλλαγμένους και για τη διάθεσή του στην ΕΕ επιβάλλεται η χορήγηση έγκρισης, σύμφωνα με διευκρίνηση του γενικού εισαγγελέα Υ. Μποτ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γερμανικού Δικαστηρίου, το οποίο του ζήτησε να διευκρινίσει εάν η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικώς τροποποιημένης γύρης προκαλεί «σημαντική βλάβη» των εν λόγω προϊόντων, υπό την έννοια ότι για τη διάθεσή τους στην αγορά απαιτείται η λήψη εγκρίσεως. Σημειώνεται ότι η πρόσμειξη, λόγω της οποίας η γερμανική Δικαιοσύνη απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν ήταν ηθελημένη από την πλευρά του μελισσοκόμου.
Με εισήγηση του ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι ένα τρόφιμο, το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από ΓΤΟ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία, είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό.
Η αφορμή για τις διευκρινήσεις αυτές στάθηκε ένα περιστατικό που αφορούσε το μέλι του K. H. Bablok, ο οποίος εκμεταλλεύεται μελισσοκομείο ερασιτεχνικού και οικολογικού χαρακτήρα και παράγει μέλι προς πώληση και προς ιδίαν κατανάλωση, πλησίον των γεωτεμαχίων του Freistaat Bayern. Το Freistaat Bayern (ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας), είναι ιδιοκτήτης διαφόρων γεωτεμαχίων στα οποία καλλιεργήθηκε κατά τα παρελθόντα έτη γενετικώς τροποποιημένος αραβόσιτος της σειράς MON 810 για ερευνητικούς σκοπούς. Το 2005 εντοπίστηκαν, αφενός, DNA αραβοσίτου της σειράς MON 810 και, αφετέρου, γενετικώς τροποποιημένες πρωτεΐνες σε γύρη αραβοσίτου του K. H. Bablok προερχόμενη από κυψέλες τοποθετημένες σε απόσταση 500 μέτρων από τα γεωτεμάχια του Freistaat Bayern. Επιπλέον, απειροελάχιστες ποσότητες DNA MON 810 ανιχνεύθηκαν και σε ορισμένα δείγματα μελιού του K. H. Bablok.
Ισχυριζόμενος ότι η πρόσμειξη καταλοίπων γενετικώς τροποποιημένου αραβοσίτου κατέστησε τα μελισσοκομικά προϊόντα του ακατάλληλα προς διάθεση στην αγορά και κατανάλωση, ο K. H. Bablok προσέφυγε κατά του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.