Προκλητική θέση της Bayer για την ανάκληση νεονικοτινοειδών

Μια ανάκληση που θα επιβαρύνει κατά πολύ την ήδη ασθμαίνουσα ελληνική γεωργία, αποτελεί σύμφωνα με την Bayer CropScience η απόφαση της ΕΕ για τα νεονικοτινοειδή, στα οποία χρεώνεται η φθίνουσα υγεία των μελισσών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της εταιρείας, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ προτείνει σήμερα μια διετή αναστολή των προϊόντων που περιέχουν νεονικοτινοειδή για τις καλλιέργειες που θεωρούνται ελκυστικές για τις μέλισσες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φρούτων και λαχανικών, καθώς και του βαμβακιού, δηλαδή καλλιέργειες που είναι σημαντικές στην Ελλάδα.

 

Η Επιτροπή βάσισε την πρότασή της σε με μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου, ακόμη και αν η ίδια η EFSA παραδέχθηκε ότι τα συμπεράσματά της  περιείχαν ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

 

Αν τα νεονικοτινοειδή δεν ήταν πλέον διαθέσιμα, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε όχι μόνο την απόδοση της παραγωγής των αγροτών, αλλά θα αύξανε τη χρήση και το κόστος των εναλλακτικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους αγρότες, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ανθεκτικότητας των εντόμων. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία των μελισσών.

 

Η υγεία των μελισσών είναι ένα περίπλοκο θέμα. Υπάρχει συναίνεση ότι ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων εξακολουθεί να επηρεάζει την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών παραγόντων, των παρασίτων και των ασθενειών. Ο πολλαπλασιασμός της δύσκολης σε αντιμετώπιση βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa mite) θεωρείται η κύρια αιτία.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη της και να απορρίψει αυτές τις απερίσκεπτες προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς δεν αναφέρουν τις βασικές αιτίες για την φθίνουσα υγεία των μελισσών σε όλη την Ευρώπη».

Τι λέει η μελέτη του Humboldt Forum of Food and Agriculture

Μια μη αρμόζουσα απαγόρευση των νεονικοτινοειδών θα μπορούσε να έχει μια καταστροφική επίδραση σε μια ήδη εύθραυστη οικονομία εδώ στην Ελλάδα και θα μπορούσε επιπλέον να ανατρέψει το γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της Ελλάδας σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Humboldt Forum of Food and Agriculture.

Πηγή: Agronews.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.