Σεξουαλική ζωή μελισσών: ένα φαντασμαγορικό σόου με θανατηφόρο τέλος

Η σεξουαλική ζωή των ζώων κινούσε πάντα την περιέργεια του ανθρώπινου είδους. Η αίσθηση του παράξενου, του διαφορετικού και ταυτόχρονα όμοιου, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των επιστημόνων όσο και του κοινού ανθρώπου. Σε ρόλο ηδονοβλεψία, ο άνθρωπος παρατηρεί τα ζώα και εκπλήσσεται. Η σεξουαλική συμπεριφορά της μέλισσας, για παράδειγμα, δημιουργεί σίγουρα μια έκπληξη με τη διαφορετικότητά της και με το ότι δεν πρόκειται ακριβώς για μια «ιστορία αγάπης». Το σεξ για τις μέλισσες είναι κάτι σαν ακροβατικό σόου με θανατηφόρο τέλος.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από το αδιάκριτο βλέμμα των επιστημόνων, όταν έρχεται η στιγμή να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα μέλισσα θα πετάξει πολύ ψηλά, όπου ορδές κηφήνων θα την ακολουθήσουν διεκδικώντας την. Ο κηφήνας έχει μία και μοναδική αποστολή: τη γονιμοποίηση της βασίλισσας.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν διαλευκάνει το πώς η βασίλισσα και οι κηφήνες γνωρίζουν το πού θα συναντηθούν. Όταν τελικά κάποιος από τους κηφήνες –ο πιο δυνατός και γενναίος- κερδίσει τη βασίλισσα, ζευγαρώνει μαζί της σε φύλλα δέντρων, στον αέρα ή αλλού. Κατά τη συνουσία, τα αναπαραγωγικά όργανα του κηφήνα εκρήγνυται μέσα στη βασίλισσα όταν εκσπερματώνει. Ο κηφήνας πέφτει στο έδαφος και μετά από λίγο πεθαίνει. Την ίδια τύχη έχουν και οι υπόλοιποι κηφήνες που θα γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα.

Κατά τη γαμήλια πτήση της η βασίλισσα θα ζευγαρώσει με μια δωδεκάδα τουλάχιστον κηφήνες. Οι κηφήνες που δεν έχουν ζευγαρώσει με τη βασίλισσα δεν έχουν καλύτερη τύχη, αφού διώκονται από την αποικία (από τις εργάτριες μέλισσες), συνήθως το φθινόπωρο και πεθαίνουν, αφού δεν μπορούν να συλλέξουν μόνοι τους τροφή. Το μέλι είναι πολύ πολύτιμο για να σπαταλιέται σε έναν άχρηστο δότη σπέρματος, σύμφωνα με την παράξενη οικονομία της φύσης! Η βασίλισσα μετά τη συνουσία έχει αποθηκεύσει το σπέρμα για χρήση σε όλη της τη ζωή. Επιστρέφει στην κυψέλη και γεννά συνεχώς, έως και 1.500 αυγά την ημέρα. Οι εργάτριες την φροντίζουν και να την προσέχουν. Η ίδια δεν γονιμοποιείται ποτέ ξανά.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο