Τι κάνει τα λουλούδια ακόμα πιο ελκυστικά για τις μέλισσες;

ελκυστικά για τις μέλισσες

Και ενώ τα λουλούδια έχουν ανθίσει και οι μέλισσες δουλεύουν ακατάπαυστα, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Μπρίστολ ανακάλυψαν τί είναι αυτό που κάνει πιο ελκυστικά τα λουλούδια στις μέλισσες. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα πέταλα των λουλουδιών που εμφανίζουν κωνικά κύτταρα στην επιφάνειά τους, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τις μέλισσες να στερεώνονται πάνω στα λουλούδια, ιδιαίτερα όταν φυσάει. Οι επιστήμονες κατάφεραν έτσι να λύσουν δυο γρίφους: τι είναι αυτό που κρατά τις μέλισσες επάνω στο λουλούδι τόσο στέρεες ακόμα και όταν φυσάει και σε τι χρησιμεύουν αυτά τα κύτταρα που βρίσκονται στα πέταλα των λουλουδιών και καθορίζουν την υφή τους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτά τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια των πετάλων των λουλουδιών, των οποίων η δομή μελετήθηκε κάτω από ηλεκτρονικά μικροσκόπια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κοινά λουλούδια των κήπων έχουν κωνικά κύτταρα πάνω στα πέταλά τους αν τα δεις από πιο κοντά. Τα τριαντάφυλλα έχουν στρογγυλά κωνικά κύτταρα, ενώ οι πετούνιες έχουν μακριά κύτταρα, πράγμα που τους δίνει μια σχεδόν βελούδινη υφή, που είναι ιδιαίτερα ορατή στις πιο σκουρόχρωμες ποικιλίες.

Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε ότι όταν δόθηκαν στις μέλισσες λουλούδια snapdragons με κωνικά κύτταρα στα πέταλά τους και μια άλλη ποικιλία χωρίς αυτά, οι μέλισσες προτίμησαν τα πρώτα λόγω του ότι μπορούσαν να στερεωθούν καλύτερα πάνω στα λουλούδια.

Σχολιάστε το άρθρο