8ο Μελίαμα: Η Μελισσοθεραπεία και τα προϊόντα της μέλισσας στο φαρμακείο

Μελισσοθεραπεία

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας με τίτλο «ΜΕΛΙΑΜΑ 2011 – ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ» από το ΕΚΕΜ (Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας) στο άλσος του κτήματος Συγγρού την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011. Οι φαρμακοποιοί ενημερώθηκαν για τις φυσικές θεραπείες, τις εξελίξεις, τις νέες τάσεις και τις δυνατότητες που τους δίνουν τα προϊόντα της μέλισσας για την πώλησή τους από το φαρμακείο.

Ο φαρμακοποιός κος Κακαγιάννης Στέλιος με την παρουσίασή του «Ένα μελίσσι στο φαρμακείο» έκανε μια σύντομη παρουσίαση των ιδιοτήτων, της σύστασης και της θεραπευτικής χρήσης των προϊόντων της μέλισσας. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος εκ των ομιλητών που τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του παραγωγού για την ποιότητα του τελικού προϊόντος, κάνοντας έκκληση στους μελισσοκόμους για καλά, ποιοτικά προϊόντα που να μην έχουν «κακοποιηθεί» κατά την επεξεργασία, τη μεταφορά και τη φύλαξή τους, ώστε να μην διαταράσσεται η φυσική αλυσίδα από τον παραγωγό στο φαρμακοποιό.

Ο γιατρός πνευμονολόγος κος Τσούτσος Βασίλης με την ομιλία του «Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με προϊόντα μέλισσας» τόνισε τη σημασία των φυσικών θεραπευτικών μέσων για την ίαση των ασθενειών και το ρόλο της Μελισσοθεραπείας και στις τρεις φάσεις της υγείας που είναι η αποτροπή της εκδήλωσης της ασθένειας, η ανάρρωση και η ίαση ενός οργανισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσούτσος στη σοβαρότητα που θα πρέπει να υπάρχει εκ μέρους των παραγωγών (χωρίς να παραγνωρίζει και την ευθύνη που έχουν οι υπόλοιποι επαγγελματίες που σχετίζονται με τα προϊόντα της μέλισσας). Ο κος Τσούτσος επισήμανε το γεγονός ότι η μεταβλητή σύνθεση των προϊόντων της μέλισσας οδηγεί και σε μεταβλητές ιδιότητες που με τη σειρά τους οδηγούν σε μεταβλητές ενδείξεις. Όσο πιο ποιοτική η σύνθεση τόσο πιο σημαντικές οι θεραπευτικές ιδιότητες. Επισημαίνοντας τις θεραπευτικές και φαρμακολογικές ιδιότητες του κάθε προϊόντος, ο κος Τσούτσος επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δίνουν όλοι οι επαγγελματίες, καθώς η Μελισσοθεραπεία όσο σημαντική κι αν είναι, δεν είναι πανάκεια. Δεν μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα.

Ο κος Κασαρτζιάν Πέτρος φαρμακοποιός και αντιπρόεδρος ΑΚΜΕΥ μίλησε για τα «Φυσικά προϊόντα και marketing» και αναφέρθηκε στην αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα φαρμακεία και τη θέση στις πωλήσεις που καταλαμβάνουν τα φυσικά προϊόντα, υγείας, ευεξίας και ομορφιάς. Το φαρμακείο έχει όλα τα εχέγγυα για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη σωστή πώληση των προϊόντων της μέλισσας και ιδιαίτερα του βασιλικού πολτού και της πρόπολης, ενδυναμώνοντας το ρόλο του φαρμακοποιού και το επαγγελματικό του γίγνεσθαι.

Η πιο εξειδικευμένη παρουσίαση «Πρωτεϊνούχα και ισοτονικά ροφήματα για αθλητές με προϊόντα μέλισσας» ακολούθησε από τον κο Ζουμπανέα Βαγγέλη, διατροφολόγο Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity που πρότεινε ροφήματα και χυμούς με μέλι, γύρη κ.α. για αθλητές.

Η διατροφολόγος κα Μυρτώ Μαρία Μυλωνά με την ομιλία της «Προϊόντα μέλισσας στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών» μίλησε για τη χρήση του μελιού, της γύρης και των άλλων προϊόντων της μέλισσας στη θεραπεία των γαστρεντερικών προβλημάτων, χρήσεις που χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Συγκεκριμένα, το μέλι χρησιμοποιείται για την καλύτερη απορρόφηση άλλων τροφών, λόγω των ενζύμων, όπως η αμυλάση. Το μέλι έχει επίσης ελαφριά υπακτική δράση, ανακουφίζει τα άτομα που πάσχουν από έλκος, ενώ οι ολιγοσακχαρίτες που περιέχονται σε αυτό ενισχύουν την ανάπτυξη και δράση των ωφέλιμων βακτηρίων. Η πρόπολη επίσης αποδεδειγμένα δρα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

«Η δράση του βασιλικού πολτού στην εμμηνόπαυση, ερευνητικά αποτελέσματα από την Ελλάδα» ήταν η παρουσίαση της MD Αυγουλέα Αρετής, μαιευτήρα – γυναικολόγου Msc Phd, στην οποία παρουσιάστηκε η συσχέτιση της μεταβολής βιοχημικών και ορμονολογικών δεικτών και αποτελεσμάτων μετρικής οστικής πυκνότητας στην ΟΜΣΣ (Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης) και αυχένα μηριαίου οστού προ και μετά λήψης σκευάσματος βασιλικού πολτού για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι ο βασιλικός πολτός επιδρά στην οστική δραστηριότητα ενισχύοντας την οστεοκαλσίνη (δείκτης οστικού μεταβολισμού) και εκδηλώνεται περισσότερο στην ΟΜΣΣ παρά στον αυχένα του μηριαίου οστού. Επίσης, ο βασιλικός πολτός οδήγησε σε αύξηση της HDL χοληστερόλης στον πληθυσμό των εμμηνοπαυσιακών γυναικών της μελέτης.

Τα «Προϊόντα Μέλισσας και λοιμώξεις του αναπνευστικού» παρουσίασε τέλος ο γιατρός κος Τσούτσος Βασίλης, τονίζοντας ότι τα προϊόντα της μέλισσας μπορούν να λειτουργήσουν ενισχύοντας τον οργανισμό έναντι των ασθενειών, δηλαδή προληπτικά. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα της μέλισσας επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα λόγω της αντιμικροβιακής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί στις παθήσεις του αναπνευστικού, γιατί δρα ανασταλτικά στην παθογόνο δράση πολλών μικροβίων το δε μέλι μαζί με την πρόπολη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας. Η γύρη και η πρόπολη έχουν αντιική δράση έναντι του ιού της γρίπης. Το μέλι πολλαπλασιάζει την αντιμικροβιακή δράση των άλλων προϊόντων και έχει αντιβηχική, αποχρεμπτική και καταπραϋντική δράση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Apimondia (παγκόσμια οργάνωση για τη μέλισσα), και με την υποστήριξη της ΑΚΜΕΥ (Ακαδημία Marketing Επαγγελμάτων Υγείας). Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η εταιρεία Apipharm.

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.