Μικρά & Μελισσοκομικά

Μελισσοκόμος ο νέος Δήμαρχος Σερίφου! Ορκίστηκε νέος Δήμαρχος Σερίφου ο μελισσοκόμος Αντώνιος Αντωνάκης. Ο Αντώνης είναι φίλος της εφημερίδας και του γραφείου μας από παλιά. Νέος, εργατικός, σοβαρός και χαμογελαστός. Τελείωσε το Λύκειο Σερίφου, εκπαιδεύτηκε στη σχολή μελισσοκομίας, εξασκεί το επάγγελμα του μελισσοκόμου και σε συνεργασία με το συνεταιρισμό, του οποίου είναι μέλος, φρόντισε να διαδοθεί στο νησί η μελισσοκομία, συμμετέχοντας στη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.
Του ευχόμαστε να δει τη Σέριφο όπως την οραματίστηκε. Και εις ανώτερα.

 

======================================================

Για πέντε ολόκληρα χρόνια ζούσε ένας 45χρονος μελισσοκόμος στα Τρίκαλα με κλεμμένα μελίσσια. Η ασφάλεια Τρικάλων δεχόταν καταγγελίες για κλοπές κυψελών, οι οποίες συνολικά έφτασαν στις 476. Οι κυψέλες εκλάπησαν μαζί με τα σμήνη που περιείχαν. 67 συνολικά ήταν οι μελισσοκόμοι που έπεσαν θύματα του επιτήδειου «συναδέλφου» τους. Πολύμηνες έρευνες οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό των κυψελών σε διάφορες περιοχές των Τρικάλων, όπου τις είχε μεταφέρει. Οι περισσότερες από αυτές τις κυψέλες δεν ήταν συντηρημένες και οι μέλισσες ήταν πεθαμένες. Οι μελισσοκόμοι τελικά κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις 360 από αυτές, καθώς ο «μελισσοκόμος» είχε αλλάξει το χρώμα και είχε καταστρέψει τους κωδικούς ταυτότητας στις περισσότερες από αυτές. Ο 45χρονος αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου και η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ κατασχέθηκε το φορτηγό με το οποίο μετέφερε τις κλεμμένες κυψέλες.

======================================================

Η δραματική αύξηση της ανεργίας και η βαθιά απελπισία που αυτή δημιουργεί τελευταία στην Ελλάδα, οδηγεί σε ανορθολογικές μεθόδους εύρεσης επιδομάτων και πόρων. Ενημερωθήκαμε τελευταία ότι έχει παρατηρηθεί στους μελισσοκομικούς συλλόγους ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εγγραφών νέων μελισσοκόμων με μικρό αριθμό κυψελών (10-12) που έχουν συχνά αποκτήσει από κάποιο συγγενικό πρόσωπο (πατέρα, αδελφό κτλ). Δυστυχώς, οι εγγραφές αυτές αφορούν μόνο την απόκτηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης από τον ΟΓΑ, καθώς στη συνέχεια οι κυψέλες εγκαταλείπονται. Με τη βεβαίωση που θα τους δοθεί από το σύλλογο, υποβάλλουν κατόπιν τα χαρτιά τους στη Νομαρχία που ανήκουν, προκειμένου να βγάλουν το μελισσοκομικό βιβλιάριο και να θεωρηθούν μελισσοκόμοι, χωρίς όμως να ασχοληθούν ποτέ με τη μελισσοκομία. Ελπίζουμε τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στη χώρα να οδηγήσουν τους νέους ξανά στη μελισσοκομία και όχι στην υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών.

======================================================

Η υπερβόσκηση βλάπτει τη μελισσοκομία! Επιστολή λάβαμε στην εφημερίδα για τις παρανομίες και τις παρατυπίες που επικρατούν στην Αστυπάλαια, όπως άλλωστε και σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας, που καταγγέλλει την αλόγιστη βόσκηση. Η καταγγελία αφορούσε την τραγική εκχέρσωση των θυμαρότοπων του νησιού από τους κτηνοτρόφους που βλάπτουν τη χλωρίδα, αλλά και μεγάλη μερίδα πληθυσμού του νησιού που ασχολείται με τη μελισσοκομία. Σύμφωνα με το συντάκτη της επιστολής, δεν υπάρχει ούτε έλεγχος ούτε οποιαδήποτε προσπάθεια κάλυψης των προσχημάτων από τους κτηνοτρόφους, πράγμα που δεν είναι ωφέλιμο ούτε για τη διατροφή των ζώων ούτε για τη χλωρίδα του νησιού και κατά συνέπεια για τη μελισσοκομία. Με την επιστολή του ο καταγγέλλων ζητά την άμεση παρέμβαση και βοήθεια των αρχών, αλλά και την προστασία των πολιτών του νησιού που διστάζουν να αντισταθούν και να καταγγείλουν τα γεγονότα.

======================================================

Νέα προειδοποίηση για την εξαφάνιση των μελισσών «δια στόματος» ΟΗΕ αυτή τη φορά. «Ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος μόνο της μεγάλης, βαθειάς και αυξανόμενης απειλής -που προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος- και για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους» τονίζεται στην έκθεση του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα». Η εξασθένιση των άνθεων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Ο κ. Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, έκανε έκκληση «να κάνουμε όλοι κάτι για να ενισχύσουμε τα έντομα για τις μελλούμενες γενιές».

==================================================

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.