EFSA: τρία εντομοκτόνα απειλή για τις μέλισσες

Ο EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων) απεφάνθη ότι τρία εντομοκτόνα που είναι εδώ και πολύ καιρό ύποπτα για την εξαφάνιση των μελισσών, θέτουν τους πληθυσμούς του χρήσιμου αυτού εντόμου σε κίνδυνο και θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του EFSA «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη συζήτηση που μαίνεται  τα τελευταία χρόνια σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη για την αιτία των μαζικών θανάτων στις αποικίες μελισσών.

Σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη απαγορευτεί ή περιοριστεί η χρήση ορισμένων νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων, που σύμφωνα με αγρότες και επιστήμονες είναι η κύρια αιτία της μείωσης των πληθυσμών μελισσών. Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων και μια μερίδα επιστημόνων από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι κάποια ασθένεια και οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο αυτό.

Η αξιολόγηση των κινδύνων, που δημοσιεύτηκε από την EFSA εχθές, αναφέρει ότι τρία νεονικοτινοειδή, τα lothianidin και imidacloprid της Bayer και το thiamethoxam της Syngenta εγκυμονούν κινδύνους για τις μέλισσες μέσω της μολυσμένης σκόνης και των υπολειμμάτων τους σε νέκταρ και γύρη.

Ο Οργανισμός βλέπει έναν υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες από τα τρία εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στα σιτηρά, το βαμβάκι, την ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και τον ηλίανθο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από τις εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Sygenta έσπευσε να σχολιάσει τη μελέτη λέγοντας ότι η EFSA βρίσκεται κάτω από πολιτική πίεση για να παράγει μια βιαστική και ανεπαρκή εκτίμηση κινδύνου, πάνω σε στοιχεία που γνωρίζει ότι περιέχουν ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, τονίζοντας ότι «αυτή η έκθεση είναι ανάξια της EFSA και των επιστημόνων της».

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα προκαλούν κατάρρευση του νευρικού συστήματος, αδυναμία προσανατολισμού και απώλεια μνήμης στις μέλισσες, οδηγώντας στην καταστροφή όλου του μελισσιού. Ταυτόχρονα, αυτά τα φυτοφάρμακα πλήττουν το γαστρεντερικό σύστημα των μελισσών κάνοντας τις πιο ευάλωτες στη nosema.

Στη χώρα μας, τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κτλ.), αλλά και στα φοινικοειδή. Μελισσοκόμοι και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ζητούν την απαγόρευση αυτών φυτοφαρμάκων, που πλήττουν ένα τόσο χρήσιμο για την επιβίωση της φύσης και του ανθρώπου έντομο, καθώς οι μέλισσες συνεχίζουν να εκπέμπουν SOS. Τις ακούει κανείς;

Σχολιάστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.